Belajor buat kueh deran ngan orang iban di Long Teru, Ulu Baram.
Masyarakat iban membuat kueh deram
Ni nasi beras bario, dimasak lembik dan dibungkus dalam daun tar... sedap.
Pulut hitam pun dibungkus dalam daun.... pun sedap dimakan.
Makan lauk belalang goreng masa nak pergi ke kampung Pa Dalih....
Umai... makanan asli dari Sarawak.
Buah tarap terkenal di Sabah dan Sarawak.
Sup daging rusa. Kalau nak makan boleh jumpa di Kota Kinabalu, Sook dan Nabawan.
Obento. Bekalan makanan tengahari semasa berkursus di jepun selama 6 bulan
Mee Kolok. Terkenal di Sarawak. Terdapat juga di Tawau, Sabah.

Tempat orang, tempat kita....

Banyak merantau maka banyaklah pengalaman merasa makanan di tempat orang. Macam-macam rupa jenis makanan yang telah dirasa dan di telan. Janji kenyang.......

No comments: